Sposób przygotowania:
Karpatka
Ciasto: Masło rozpuścić na ogniu, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i wszystko razem ucierać, aż powstanie jednolita masa bez grudek. Ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia, sól i wszystko razem zmiksować. Połowę ciasta wylać na obłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 20 minut, nie otwierając piekarnika. Po upieczeniu pierwszej części, wyjąć ją z piekarnika i wstawić drugą część postępując w ten sam sposób. Masa: 2 szklanki mleka wraz z cukrem i masłem zagotować. Pozostałe mleko dokładnie zmiksować z żółtkami, mąkami i cukrem wanilinowy. Wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszając chwilę gotować. Masę należy rozsmarować na jednej części ciasta i przykryć drugą. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem i przechowywać z lodówce.
Netka