TheKajtex

TheKajtex

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 53]

Karpatka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne, tradycyjne ciasto z kremem

Karpatka

Składniki:

Karpatka

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Karpatka
Ciasto: Masło rozpuścić na ogniu, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i wszystko razem ucierać, aż powstanie jednolita masa bez grudek. Ostudzić. Dodać jajka, proszek do pieczenia, sól i wszystko razem zmiksować. Połowę ciasta wylać na obłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 20 minut, nie otwierając piekarnika. Po upieczeniu pierwszej części, wyjąć ją z piekarnika i wstawić drugą część postępując w ten sam sposób. Masa: 2 szklanki mleka wraz z cukrem i masłem zagotować. Pozostałe mleko dokładnie zmiksować z żółtkami, mąkami i cukrem wanilinowy. Wlać do gotującego się mleka i dokładnie mieszając chwilę gotować. Masę należy rozsmarować na jednej części ciasta i przykryć drugą. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem i przechowywać z lodówce.