misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Karpatka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zawsze pyszne ciasto z kremem

Karpatka

Składniki:

Karpatka

 

  • CIASTO
  • ½ kostki margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • KREM:
  • 1 kostka masła (250g)
  • 150g cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 400 ml mleka

 

  • ewentualnie 50 ml rumu do kremu
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Karpatka

Margarynę z wodą zagotować, dodać mąkę i dobrze mieszać aż do ostudzenia.Do tego wbijamy kolejno po jednym jajku i mieszamy. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać.


Ciasto wlać na 2 blachy wyłożone papierem i dobrze wysmarowane tłuszczem od strony ciasta.


Piec w temperaturze ok.200 stopni C ok.45 minut każdy


Nie zaglądać do pieca dopóki nie wyrośnie!!!



Ugotować budyń z mleka i proszku budyniowego, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i dodać zimny budyń dalej ucierając. Na koniec można dodac rum (nie jest to konieczne).


Krem wyłożyć na jedno ciasto, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO!