mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Karpatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne i mocno kremowe ciasto:)

Karpatka  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka

 

  • Ciasto:

 

 

  • Krem:

 

 

  • Ponadto:

 

  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Karpatka
Ciasto: Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną (uwaga: nie wykładamy papierem,
ciężko potem papier oddzielić od ciasta). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce (ciasto jest klejące, ale takie ma być). Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika!). Najlepiej - by ciasto stygło jeszcze w piekarniku. W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.
Krem: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę
zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1- 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
Gorący krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta (zostawiając po bokach wolne 2 cm - po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by wypłynął), przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem.
Karpatka
Etap 1
Karpatka
Etap 2
Karpatka
Etap 3
Karpatka
Etap 4