czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Karpatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepis na karpatkę mam od mamy, wszyscy uwielbiają to ciasto:) Do tego jest niedrogie i zawsze się udaje!

Karpatka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karpatka

 

 

  • Krem:
  • 250g masła,
  • 2 budynie waniliowe (po 40g każdy),
  • 1/2 l mleka,
  • szkl. cukru pudru,
  • laska wanilii.

Sposób przygotowania:

Karpatka
1. Wodę, margarynę oraz szczyptę soli zagotować. Cały czas mieszając wsypać przesianą mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić, by przestygło. Gdy ciasto całkowicie ostygnie wbijać po jednym jajku, całość dokładnie utrzeć, by powstało gładkie ciasto bez żadnych grudek. Podzielić na 2 części. Wylepić dwie przygotowane formy o wym. 25x36cm. Każdy placek piec ok. 20 min w temp. 200st. 2. W 1/2 szkl. mleka rozrobić budynie, resztę mleka zagotować wraz z nasionami z laski wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować ok. 1 min, aż masa zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć na puch, pod koniec dodając cukier puder. Ucierać, aż masa stanie się biała i puszysta, ok. 10min. Następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przełożyć ostudzone blaty ciasta. Przed podaniem oprószyć wierzch cukrem pudrem.
Karpatka
Przygotowujemy ciasto parzone, dzielimy an 2 części
Karpatka
Upieczone placki przekładamy gotowym kremem