Sposób przygotowania:
Karpatka idealna
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę i ucieramy do powstania gęstej jednolitej masy. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Dodać jajka, proszek do pieczenia i zmiksować.
Wylać połowę ciasta na blachę i rozsmarować, z drugą połową postąpić tak samo. Piec 25- 30 minut w 200 stopniach.
Blaty wystudzić i przygotować krem:
Do rondla wrzucić masło, wlać 2 szklanki mleka i cukry. Zagotować.
1 szklankę mleka zmiksować w miseczce z jajkami i mąką.
Wlewać powoli do gorącego mleka i gotować 1-2 minuty. ( mieszamy cały czas żeby nie powstały grudki).
Kremem przekładamy blaty i posypujemy cukrem pudrem po ochłodzeniu.
Dodać jajka, proszek do pieczenia i zmiksować.
Wylać połowę ciasta na blachę i rozsmarować, z drugą połową postąpić tak samo. Piec 25- 30 minut w 200 stopniach.
Blaty wystudzić i przygotować krem:
Do rondla wrzucić masło, wlać 2 szklanki mleka i cukry. Zagotować.
1 szklankę mleka zmiksować w miseczce z jajkami i mąką.
Wlewać powoli do gorącego mleka i gotować 1-2 minuty. ( mieszamy cały czas żeby nie powstały grudki).
Kremem przekładamy blaty i posypujemy cukrem pudrem po ochłodzeniu.