paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Karpatka idealna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekko maślana, bardzo smaczna karpatka , smak dziecinstwa

Karpatka idealna Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karpatka idealna

 

Sposób przygotowania:

Karpatka idealna
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę i ucieramy do powstania gęstej jednolitej masy. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Dodać jajka, proszek do pieczenia i zmiksować.
Wylać połowę ciasta na blachę i rozsmarować, z drugą połową postąpić tak samo. Piec 25- 30 minut w 200 stopniach.
Blaty wystudzić i przygotować krem:
Do rondla wrzucić masło, wlać 2 szklanki mleka i cukry. Zagotować.
1 szklankę mleka zmiksować w miseczce z jajkami i mąką.
Wlewać powoli do gorącego mleka i gotować 1-2 minuty. ( mieszamy cały czas żeby nie powstały grudki).

Kremem przekładamy blaty i posypujemy cukrem pudrem po ochłodzeniu.
Karpatka idealna
Z przepisy wyjdzie duża blacha o wymiarach 32x23 cm