ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 459]

Kartacze szare bez nadzienia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kartacze szare bez nadzienia bardziej lubimy od tych z nadzieniem, można je podawać z wieloma dodatkami jak:kiszona kapusta, okrasa z boczku, gulasz.

Kartacze szare bez nadzienia Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kartacze szare bez nadzienia

 

 

Sposób przygotowania:

Kartacze szare bez nadzienia

ETAP 1:

Kartacze szare bez nadzienia
Prawdziwki suszone nóżki mielę w młynku po kawie i w słoiku z zielem angielskim przechowuję w szafce, dzięki liściom laurowym nie ma nigdy potencjalnych robaczków.

Kiszoną kapustę drobniej pokroić, zalać wodą tylko do zakrycia, wsypać prawdziwki suszone, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, kostkę rosołową i gotować do miękkości kapusty.

ETAP 2:

Kartacze szare bez nadzienia
Po dodaniu mąki trzeba szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty i zdjąć z ognia.

Jeśli zostało za dużo wody to odlać z kapusty ugotowanej, boczek okrojony w kosteczkę usmażyć i i dodać do kapusty, dodać pieprz mielony, mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia.

ETAP 3:

Kartacze szare bez nadzienia
Najlepsze są ziemniaki gotowane w mundurkach.

Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i letnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków, wystudzić.

ETAP 4:

Kartacze szare bez nadzienia

Do misy robota włożyć np. czystą pieluchę i od razu obrane ziemniaki w robocie na tarczy do ziemniaków zetrzeć do misy, Zawinąć w kulę i do garnka odcisnąć dokładnie sok.

ETAP 5:

Kartacze szare bez nadzienia

Odciśnięte ziemniaki dodać do gotowanych ziemniaków, wodę z garnka wylać ostrożnie i z dna zebrać mączkę kartoflaną i dodać do masy.

ETAP 6:

Kartacze szare bez nadzienia

Do masy dodać pieprz mielony, kucharka, mąkę ziemniaczaną i połączyć składniki, dłońmi maczanymi w wodzie formować owalne kartacze nie za grube.

ETAP 7:

Kartacze szare bez nadzienia

Wrzucać do wrzątku z solą i olejem, po wypłynięciu kartacze tej wielkości gotować z 18-20 minut na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerz.

ETAP 8:

Kartacze szare bez nadzienia

Podać z zasmażaną kiszoną kapustą, jeśli kartacze zostaną to nakryć je folią spożywczą lub talerzem aby nie wysychały, smakują również dobrze później podsmażone z kapustą lub z okrasą , można również po wystudzeniu zamrozić.


Tagi:

pyzy dania