Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Kartoflanka na wieprzowinie z zacierką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ogólnie lubiana zupka .Ja ułatwiam sobie życie i za jednym gotowaniem robię i tą zupkę i gotowaną szynkę wieprzową w sosie.

Kartoflanka na wieprzowinie z zacierką

Składniki:

Kartoflanka na wieprzowinie z zacierką

 

  • 0,6 kg mięsa od szynki ( chudego )
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • włoszczyzna bez kapusty
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 18 % lub 30 %
  • ¾ szklanki mąki + 3 łyżki do zagęszczenia zupy
  • 2 kostki bulionu ( najlepiej wieprzowy Knorra ) lub maggi czy przyprawa do zup
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • kminek mielony
  • garść pokrojonego koperku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1,5 litra wody ( + woda do zacierek )

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka na wieprzowinie z zacierką
Oczyścić włoszczyznę i ziemniaki. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę , a włoszczyznę utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) – por pokroić. Włożyć do garnka .Dodać mięso, liście laurowe, ziele angielskie , kostki bulionowe ( lub odrobinę przyprawy do zup ) .Zalać wodą .Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie ok. 0,5 godziny .Z mąki ( ¾ szkl) , szczypty soli i wody zagnieść twarde ciasto zacierkowe . Urywać małe zacierki i wrzucać na gotującą się zupę .Gotować jeszcze 1 godzinę .Wyjąć mięso . Odłożyć 4 plastry ( tak po 10 dag ) do zrobienia w sosie , a resztę rozdrobnić i wrzucić do zupy. Zaciągnąć 2 łyżkami mąki rozrobionej z zimną wodą .Zagotować. Wlać śmietankę . Wsypać koper. Doprawić do smaku majerankiem , mielonym kminkiem , mielonym pieprzem i maggi .