Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kartoflanka podpatrzona

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pomysł zapamiętany z programu Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler . Jak zwykle była to tylko migawka ale zaciekawiła mnie .

Kartoflanka podpatrzona Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kartoflanka podpatrzona

 

  • rosołu lub wywaru z warzyw ( z warzywami z wywaru- marchew , pietruszka, seler , ugotowany kawałek pora)
  • 1 biała część pora
  • 2 łyżki masła
  • szczypta brązowego cukru
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 3 czubate łyżeczki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • pieprz mielony
  • sól
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka podpatrzona
Oczyścić i umyć por . Osuszyć. Pokroić w pół plasterki. Smażyć na maśle na rumiano posypany szczyptą cukru ( lepiej się karmelizuje ). Wrzucić por do wywaru. Ziemniaki obrać , umyć , pokroić w kostkę i również dodać do wywaru. Gotować 45 minut na małym gazie. Marchew z wywaru pokroić w ozdobne plasterki ( 1 marchew ) . Seler , pietruszkę i kawałek pora z wywaru drobno pokroić, a następnie rozetrzeć nożem lub zmiksować - na papkę. Do zupy dodać papkę z selera , pietruszki i pora, śmietanę ( seler z pietruszką i porem zagęści zupę w naturalny sposób nadając jej jednocześnie smaku). Doprawić zupę musztardą z całymi ziarnami gorczycy , mielonym pieprzem , solą. Włożyć marchew by sie podgrzała. Posypać usiekaną natką pietruszki. Zupa powinna być gęsta , gorąca i pikantna. * warzywa z wywaru ( rosołu ) można użyć na sałatkę ( marchew , seler , pietruszka) . Marchew można użyć na jarzynkę .A białe warzywa ( albo i z marchewką ) zmiksowane można dodać do gęstych zup jako warzywny zagęstnik ( można zamrozić takie zmiksowane warzywa w porcjach).
Kartoflanka podpatrzona
Por pokroic w pół krążki i smażyc do lekkiej karmelizacji
Kartoflanka podpatrzona
Białe warzywa z zupy rozetrzeć na miazgę
Kartoflanka podpatrzona
Kartofle i por zalać wywarem i gotować do miekkości
Kartoflanka podpatrzona
Do zupy dodać białe warzywa - śmietanke i marchew i doprawić