edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kasza gryczana z mięsem i pieczarkami, gryczotto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Jedno z moich ulubionych dań. Podane z surówką w zupełności wystarczy za cały obiad. Jednogarnkowe, więc nie ma po nim wiele zmywania.

Kasza gryczana z mięsem i pieczarkami, gryczotto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza gryczana z mięsem i pieczarkami, gryczotto

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z mięsem i pieczarkami, gryczotto
Kaszę opłukać, osączyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać pieczarki i dusić do odparowania płynu. Dodać mielone mięso, smażyć aż zmieni kolor. Dodać włoszczyznę suszoną i kaszę, razem smażyć mieszając przez 3-4 minuty. Dolewając porcje gorącej wody, prużyć kaszę pod przykryciem, aż stanie się miękka i sypka. Wymieszać z masłem i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kasza gryczana z mięsem i pieczarkami, gryczotto
W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać pieczarki i dusić do odparowania płynu.
Kasza gryczana z mięsem i pieczarkami, gryczotto
Dodać włoszczyznę suszoną i kaszę, razem smażyć mieszając przez 3-4 minuty.
Kasza gryczana z mięsem i pieczarkami, gryczotto
Dolewając porcje gorącej wody, prużyć kaszę pod przykryciem, aż stanie się miękka i sypka.
Kasza gryczana z mięsem i pieczarkami, gryczotto
Wymieszać z masłem i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.