Sposób przygotowania:
Kasza gryczana z sosem pieczarkowym
Kasze ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki obierz i pokrój na dosyć grube plasterki. Cebulę pokrój w kostkę.
Na patelni zeszklij cebulkę, Dodaj sól, następnie dodaj pieczarki i podsmaż z cebulką. Dodaj mąkę, mleko, śmietanę, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz pieprz. Razem wymieszaj aż powstanie sos. Przelej go do osobnego naczynia. Na patelnię wrzuć kaszę i ją przesmaż ( ok 15 min ). Porozkładaj na talerze, zrób małe wgłębienie i nałóż porcję sosu, następnie posyp obficie szczypiorkiem. Podawaj gorące.
Do wypicia podaj zsiadłe mleko lub maślankę.
Smacznego
Na patelni zeszklij cebulkę, Dodaj sól, następnie dodaj pieczarki i podsmaż z cebulką. Dodaj mąkę, mleko, śmietanę, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz pieprz. Razem wymieszaj aż powstanie sos. Przelej go do osobnego naczynia. Na patelnię wrzuć kaszę i ją przesmaż ( ok 15 min ). Porozkładaj na talerze, zrób małe wgłębienie i nałóż porcję sosu, następnie posyp obficie szczypiorkiem. Podawaj gorące.
Do wypicia podaj zsiadłe mleko lub maślankę.
Smacznego