kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Kasza gryczana z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kasza idealnie pasuje na piątkowy obiad

Kasza gryczana z sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza gryczana z sosem pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z sosem pieczarkowym
Kasze ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki obierz i pokrój na dosyć grube plasterki. Cebulę pokrój w kostkę.
Na patelni zeszklij cebulkę, Dodaj sól, następnie dodaj pieczarki i podsmaż z cebulką. Dodaj mąkę, mleko, śmietanę, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz pieprz. Razem wymieszaj aż powstanie sos. Przelej go do osobnego naczynia. Na patelnię wrzuć kaszę i ją przesmaż ( ok 15 min ). Porozkładaj na talerze, zrób małe wgłębienie i nałóż porcję sosu, następnie posyp obficie szczypiorkiem. Podawaj gorące.
Do wypicia podaj zsiadłe mleko lub maślankę.
Smacznego
Kasza gryczana z sosem pieczarkowym
Etap 1 - pieczarki obierz i pokrój na dość grube plasterki
Kasza gryczana z sosem pieczarkowym
Etap 2 - do podsmażonych pieczarek z cebulą dodaj mąkę
Kasza gryczana z sosem pieczarkowym
Etap 3 - następnie dodaj mleko i śmietanę - wymieszaj
Kasza gryczana z sosem pieczarkowym
Etap 4 - ugotowaną wcześniej kaszę podsmaż na patelni