jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 505]

Kasza gryczana ze szpinakiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię połączenie kaszy gryczanej z serem więc postanowiłam przygotować takie danie i wzbogacić uduszonym szpinakiem. Danie bardzo smakowało i już wiem, że będę przygotowywała je częściej.

Kasza gryczana ze szpinakiem i serem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kasza gryczana ze szpinakiem i serem

 

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana ze szpinakiem i serem
Kaszę gryczaną ugotować w wodzie do miękkości z dodatkiem szczypty soli. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle klarowanym. Ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę, dołożyć do cebuli i chwileczkę podsmażyć razem ale krótko aby nie zrobił się gorzki.

Następnie dodać szpinak świeży lub mrożony, podlać śmietaną lub mlekiem. Dusić cały czas mieszając do momentu aż płyn lekko odparuje, przyprawić do smaku pieprzem i solą.

Ugotowaną kaszę gryczaną wyjąć na talerze i rozkruszyć ser biały wiejski z dobrego źródła. Można wymieszać i podawać wraz ze szpinakiem.

Smacznego
Kasza gryczana ze szpinakiem i serem
Kasze gryczaną gotujemy w lekko posolonej wodzie do miękkości
Kasza gryczana ze szpinakiem i serem
Cebulkę podsmażyć na maśle klarowanym i dodać czosnek
Kasza gryczana ze szpinakiem i serem
Dołożyć do tego szpinakpodlać śmietaną i dusić
Kasza gryczana ze szpinakiem i serem
Dusić do momentu odparowania płynu, przyprawić do smaku pieprzem i solą
Kasza gryczana ze szpinakiem i serem
Wyłożyć kaszę na talerze rozkruszyć ser,wymieszać
Kasza gryczana ze szpinakiem i serem
Dołożyć przygotowany szpinak i danie gotowe