Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kasza jęczmienna po węgiersku

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kaszę wypłukać, odsączyć, włożyć do odmierzonej, osolonej wrzącej wody z

Kasza jęczmienna po węgiersku

Składniki:

Kasza jęczmienna po węgiersku

 

  • 1 czubata szkl kaszy prłowej
  • 1,5 szkl wody
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka mielona
  • 10 dag żółtego sera
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania naczynia
  • 2 strąki zielonej papryki

Sposób przygotowania:

Kasza jęczmienna po węgiersku
Kaszę wypłukać, odsączyć, włożyć do odmierzonej, osolonej wrzącej wody z tłuszczem, zagotować, mieszać od czasu do czasu aż woda zacznie wsiąkać w kaszę, potem przykryć i gotować na małym ogniu lub wypiec w piekarniku. Boczek pokrajać drobno, podsmażyć, skwarki odcedzić, na pozostałym tłuszczu wysmażyć pokrajaną drobno cebulę, dodać skwarki i koncentrat pomidorowy, dodać 2 łyżki wody, poddusić, wymieszać z kaszą, przyprawić do smaku. Kaszę włożyć do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką naczynia, wyrównać powierzchnię, posypać tartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiec. Gdy ser na powierzchni się stopi i lekko zarumieni, wyłożyć na okrągły półmisek, odwracając naczynie do góry dnem, obłożyc dookoła zieloną papryką (lekko osoloną, posłodzoną i skropioną sokiem z cytryny) pokrajaną w paseczki.