ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Kasza pęczak z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pyszna potrawa obiadowa, szybka i prosta w przygotowaniu.

Kasza pęczak z sosem grzybowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kasza pęczak z sosem grzybowym

 

Sposób przygotowania:

Kasza pęczak z sosem grzybowym
Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy, kroimy na kawałki i podduszamy je na odrobinie oliwy. Następnie solimy pieczarki, a gdy już będą miękkie dolewamy pół szklanki wody, zagotowujemy. Mąkę zalewamy w szklance wodą (do połowy naczynia) i mieszamy aż znikną wszelkie grudki. Zalewamy tym grzyby ciągle mieszając. Powstanie nam sos, którym można doprawić pieprzem. Gotowym sosem polewamy kaszę. Potrawę podajemy z sałatką szwedzką. Smacznego!
Kasza pęczak z sosem grzybowym
Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki przed podsmażeniem.
Kasza pęczak z sosem grzybowym
Użycie kaszy pęczak w woreczku zapobiegnie przypalaniu się kaszy, co niestety jest częste, gdy używamy kaszy sypkiej.
Kasza pęczak z sosem grzybowym
Dusimy pieczarki od czasu do czasu podlewając je odrobiną wody.