madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Kasza z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kasza która zawiera cenne minerały w połączeniu z aromatem suszonych grzybów leśnych. Proste i smaczne.

Kasza z grzybami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kasza z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Kasza z grzybami
Najlepiej na noc zalewamy suszone grzyby wrzątkiem i pozostawiamy do namoczenia. W rondlu lub głębokiej patelni mieszamy kaszę jęczmienną z namoczonymi grzybami. Następnie całość zalewamy wodą pozostałą po moczeniu grzybów, zlewając płyn powoli aby nie zlewać osadu z dna. Dolewamy wodę tak aby płynu było 2 cm ponad kaszą i solimy. Na wolnym ogniu gotujemy aż kasza wchłonie cały wywar i będzie miękka czyli około 30 minut, w między czasie mieszamy kaszę i jeśli zachodzi taka potrzeba dolewamy wodę . Gdy grzyby i kasza będzie miękka dodajemy masło i przyprawiamy pieprzem i solą.
Kasza z grzybami
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem na noc
Kasza z grzybami
Mieszamy kaszę z grzybami i zalewamy wywarem