Sposób przygotowania:
Kaszubskie ciasto z fasoli
Fasolę gotujemy na wpół twardo. Studzimy i obieramy ze skórki. Mielimy razem z migdałami. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę ( cukier dodajemy stopniowo). Do żółtek dodajemy zmieloną fasolę z migdałami. Całość mieszamy mikserem.Dodajemy bułkę tartą. Białka ubijamy i dodajemy do masy.Całość delikatnie mieszamy. Zapiekamy w 180 około 45 - 50 minut w zależności od piekarnika i formy do pieczenia. sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy. Ciasto po upieczeniu studzimy i kroimy wzdłuż na dwie części, które przekładamy konfiturą z czarnych porzeczek. Lukier : Do filiżanki wlewamy rum i nieco wrzącej wody i dodajemy po trochu cukru pudru ciągle mieszając aż osiągniemy idealną konsystencję dla lukru. Cukru dodajemy na wyczucie, aby nie był zbyt lejący. Polewamy nim ciasto
msewka
superbaba4
Ciasto jest bardzo smaczne. Może i nieco pracochłonne ( najwięcej pracy przy obieraniu ugotowanej fasoli), ale warte tego.
Polecam i pozdrawiam :)