Sposób przygotowania:
Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzieSpód:
Żurawinę i orzechy posiekać.
ETAP 2:
Herbatniki połamać na mniejsze kawałki.
ETAP 3:
Jajko roztrzepać w miseczce. Do rondelka przełożyć margarynę, cukier, kakao. Dodać roztrzepane jajko. Postawić na ogień i ogrzewać do rozpuszczenia margaryny i cukru. Stale mieszać aby masa się nie przypaliła. Następnie stopniowo wlewać śmietankę, cały czas mieszając. Gotować około 4-5 minut aż masa zgęstnieje.
ETAP 4:
Zdjąć z ognia i dodać żurawinę, orzechy i herbatniki. Wymieszać.
ETAP 5:
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Wyrównać i wstawić do lodówki aby spód stwardniał.
Kawowa pianka:
Zimną kremówkę przelać do miski, dodać kawę i wymieszać. Odłożyć do lodówki aby kawa dokładnie się rozpuściła w śmietance.
ETAP 7:
Gdy to nastąpi, ponownie wymieszać i dodać cukier puder. Ubić na sztywno.
ETAP 8:
Gotową piankę rozsmarować na przygotowanym spodzie. Odłożyć do lodówki na około 2-3 godziny.
Masa jogurtowo-czekoladowa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Do miski przełożyć jogurt i wymieszać go z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorących wody i dodać do jogurtu. Dobrze wymieszać aby nie grudek w masie.
ETAP 10:
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać roztopioną czekoladę i dobrze wymieszać. Masę dodać do jogurtu i delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na kawowej piance i wstawić do lodówki na całą noc.
Dekoracja: Kolejnego dnia gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Udekorować ciasto tworząc esy-floresy. Smacznego!