monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Takie ciasto zaniosłam kilka dni temu do pracy. Koleżanki jedna przez drugą rozpływały się nad tym jakie jest przepyszne:) Warstwa kawowa jest mocno kawowa czyli tak jak lubię, zapraszam serdecznie:)

Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzie  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzie

 

 

  • Forma 23,5*23,5 cm

 

Sposób przygotowania:

Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzie

Spód:

Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzie
orzechy i żurawinę posiekać na mniejsze kawałkki

Żurawinę i orzechy posiekać.

ETAP 2:

Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzie
herbatniki pokroić lub pokruszyć na mniejsze kawałki

Herbatniki połamać na mniejsze kawałki.

ETAP 3:

Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzie
składniki na spód postawić na ogien i roztopić

Jajko roztrzepać w miseczce. Do rondelka przełożyć margarynę, cukier, kakao. Dodać roztrzepane jajko. Postawić na ogień i ogrzewać do rozpuszczenia margaryny i cukru. Stale mieszać aby masa się nie przypaliła. Następnie stopniowo wlewać śmietankę, cały czas mieszając. Gotować około 4-5 minut aż masa zgęstnieje.

ETAP 4:

Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzie
do masy czekoladowej dodać żurawinę herbatniki i orzechy

Zdjąć z ognia i dodać żurawinę, orzechy i herbatniki. Wymieszać.

ETAP 5:

Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzie
spód wyłożyć do formy i delikatnie rozsmarować

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Wyrównać i wstawić do lodówki aby spód stwardniał.

Kawowa pianka:

Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzie
do zimnej smietanki dodać kawę i wymieszać

Zimną kremówkę przelać do miski, dodać kawę i wymieszać. Odłożyć do lodówki aby kawa dokładnie się rozpuściła w śmietance.

ETAP 7:

Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzie
do śmietanki z kawą dodać cukier i ubic na sztywno

Gdy to nastąpi, ponownie wymieszać i dodać cukier puder. Ubić na sztywno.

ETAP 8:

Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzie
piankę rozsmarować na spodzie i wstawić do lodówki

Gotową piankę rozsmarować na przygotowanym spodzie. Odłożyć do lodówki na około 2-3 godziny.

Masa jogurtowo-czekoladowa:

Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzie
jogurt wymieszać z cukrem pudrem a potem z żelatyną

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Do miski przełożyć jogurt i wymieszać go z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorących wody i dodać do jogurtu. Dobrze wymieszać aby nie grudek w masie.

ETAP 10:

Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzie
rozsmarować piankę na kawowej piance i wstawić do lodówki

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać roztopioną czekoladę i dobrze wymieszać. Masę dodać do jogurtu i delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na kawowej piance i wstawić do lodówki na całą noc.
Dekoracja: Kolejnego dnia gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Udekorować ciasto tworząc esy-floresy. Smacznego!