klaudia02111990

klaudia02111990

Kucharz
[Przepisów: 7]

Kawowy przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis ten dostałam od kuzynki... Robiłam je pierwszy raz i jest pyszne:P

Kawowy przekładaniec Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kawowy przekładaniec

 

 

  • MASA
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 torebka budyniu śmietankowego
  • 1/2 l mleka
  • 200 g miękkiej margaryny
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Kawowy przekładaniec
CIASTO- PRZYGOTOWANIE: Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania na przemian dodawać roztopioną margarynę i mąki z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto wlać do keksówki i piec 15 minut w 220*C. Ostudzić i przekroić na 2 lub 3 części. MASA- PRZYGOTOWANIE: Kawę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Ostudzić i odstawić. Następnie ugotować budyń (nie słodzić). Gdy ostygnie utrzeć z pudrem i margaryną. Nie przerywając ubijania wlać żółtko i kawę. Powstałą masą Przełożyć ciasto. Schłodzić.
Kawowy przekładaniec