iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kawowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczny i łatwy w przygotowaniu serniczek.

Kawowy sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawowy sernik

 

  • Ciasto;
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1.5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • Masa serowa:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 400 gram jogurtu naturalnego
  • 25 dag białego sera
  • 2 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Kawowy sernik
Ciasto: Kawę zalać gorącą wodą i wystudzić. Białka jajek ubić na sztywno, dodać cukier i jeszcze troszkę ubijać następnie połączyć z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec do gładkiego ciasta dodać olej i 1/4 szklanki kawy, delikatnie wszystko połączyć. Ciasto wylać do okrągłej formy. Piec około 35-40 min w temp. 180st Masa serowa: Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i wystudzić. Ser zmiksować z cukrem i następnie ucierając dodać jogurt i na koniec żelatynę z mlekiem. Upieczone ciasto po wystudzeniu nakłuć w kilku miejscach i polać resztą kawy, po wsiąknięciu w ciasto kawy przeciąć je na dwa krążki, dolny posmarować gęstniejącą masą serową, przykryć drugim krążkiem i polać polewą czekoladową.
Kawowy sernik
Do gładkiego ciasta delikatnie dolać kawę
Kawowy sernik
Zimne ciasto nakłuć i nasączyć resztą kawy
Kawowy sernik
Na dolny krązek przełożyć całą masę serową
Kawowy sernik
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową