lucyna19

lucyna19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Kawus

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekkie i puszyste ciasto.

Kawus

Składniki:

Kawus

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jaja,
  • 1 szklanka maki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyzka kakao.
  • MASA WANILIOWA:
  • 2budynie waniliowe z cukrem,
  • 2 szklanki mleka,
  • kostka margaryny.
  • MASA KAWOWA:
  • 2 sniezki,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki goracej wody,
  • 5 lyzeczek zelatyny,
  • 1 lyzka kawy rozpuszczalnej.

 

  • do nasaczania:oslodzona kawa z alkoholem
  • do dekoracji: starta czekolada

Sposób przygotowania:

Kawus
Biszkopt:Bialka ubic na sztywno, dodac cukier, zoltka,kakao i make z proszkiem.Delikatnie wymieszac.Piec ok 30 minut w temp 160 st.Wystudzic, nasaczyc. Masa waniliowa: Budynie ugotowac, wystudzic,utrzec na krem z maragryna.Wylozyc na biszkopt. Masa kawowa: Żelatyne rozpuscic w goracej wodzie, ostudzic.Sniezki ubic z mlekiem i kawą.Dodawac zelatyne lejac ja cienka struzka.Wylac na mase waniliowa. Posypac starta czekolada. Odstawic na 3 godziny do lodowki.