halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Kebabczeta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięso mielone można przyrządzać na różne sposoby

Kebabczeta

Składniki:

Kebabczeta

 

  • mięso mieszane mielone 60 dag
  • cebula 1 sztuka
  • jajko 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • musztarda 2 łyżeczki
  • papryka ostra 3 szczypty
  • mielony kminek 1 płaska łyżeczka
  • sól ziołowa
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do wieprzowiny 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
  • bułka tarta 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Kebabczeta
Mięso włożyć do miski, dodać posiekaną cebulę, jajko, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, musztardę, bułkę tartą - 3 łyżki. Wymieszać dokładnie składniki. Następnie doprawić do smaku papryką ostrą, kminkiem mielonym, solą ziołową, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny i dokładnie jeszcze raz wymieszać mięso. Masę mięsną dokładnie wyrobić, żeby odchodziła od rąk i zwilżonymi dłońmi uformować podłużne wałeczki. Kebabczeta nadziać na patyczki do szaszłyków. Olej rozgrzać na patelni i smażyć z obu stron.