Sposób przygotowania:
Kebaby drobiowe na ziołowo.
Mięso opłukać, osuszyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa najlepiej elektryczną, potem obrać, umyć i pokroić cebulę i również zmielić. Czosnek obrać i pięć ząbków zmiażdżyć praską i dodać wraz z suszonymi ziołami i kaparami do mięsa, doprawić solą i pieprzem, wbić dwa jajka i wymieszać rękoma w całość. Formować podłużne kotleciki i nadziewać na długie, drewniane patyczki, które zmoczyć we wrzątku, aby się nie przypalały końce lub na szpikulce do szaszłyków. Rozpalić grilla na pól godziny przed grillowaniem, a szaszłyki drobiowe ułożyć na tackach, posypać przyprawą grillową wedle gustu (jak mięsko dobrze doprawione to niekoniecznie). Kłaść tacki z szaszłykami na grill i piec ok. 25 min. Serwować z sosami barbecue lub Tysiąca Wysp, a także zwykłym ketchupem i pieczywem lub frytkami.