Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Keks

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

tradycyjne ciasto na świeta

Keks

Składniki:

Keks

 

  • 5 jajek
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg masła lub margaryny
  • 30 dkg maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dkg fig
  • 10 dkg daktyli
  • 10 dkg rodzynków
  • 5 dkg smażonej skórki pomarańczowej
  • 5 dkg orzechów

 

Sposób przygotowania:

Keks
Figi i daktyle pokrajać na paseczki, rodzynki umyć w ciepłej wodzie i osuszyć, orzechy posiekać a migdały sparzyć i obrać ze skórki pokrajać w paski. Bakalie wymieszać z kilkoma łyżkami mąki przeznaczonej do ciasta. Jajka ubić z cukrem na pulchna masę. Tłuszcz utrzeć na pianę, dodawać po trochu masę jajeczna, potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na końcu dodać bakalie. Przełożyć do formy keksowej wyłożonej natłuszczonym papierem i piec ok. 1 godz w temperaturze 170 stopni.