zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Keks 9.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na świąteczny keks

Keks 9.

Składniki:

Keks 9.

 

 

Sposób przygotowania:

Keks 9.
Wąską blachę wyłożyć pergaminem, posmarować 2 dag masła i wysypać tartą bułką. Żółtka utrzeć z tłuszczem i cukrem na puszystą masę. Orzechy posiekać. Rodzynki umyć, osączyć w ściereczce. Skórkę pomarańczową gotowaną w cukrze pokrajać w drobną kostkę. Pół łyżeczki sody jadalnej rozmieszać z łyżką stołową zimnej wody, dodać do utartych żółtek i razem wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek, pod koniec ubijania oddać pozostały cukier. Wmieszać mąkę z bakaliami, żółtkami i pianą, wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do pieczenia do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika. Smacznego