misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Keks bananowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny keks, który piekę zawsze na święta.

Keks bananowy

Składniki:

Keks bananowy

 

  • 4 banany
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 kostki masła
  • 30 dkg dowolnych owoców kandyzowanych (papaja, ananas, kiwi, wiśnie...)

Sposób przygotowania:

Keks bananowy
Owoce kandyzowane pokroić. Można dosypać nieco suszonej żurawiny. Masło rozpuścić i przestudzić. Banany rozgnieść widelcem na gładką papkę. Do miski wrzucić banany, dodać jajko, mąkę, cukier puder i sodę. Dokładnie wymieszać. Dodać masło. Owoce kandyzowane dodać na samym końcu. Ciasto przełożyć do keksówki. Piec około 1 godziny w temp. 180 C.