Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Keks czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Fantastyczne ciasto! Ciężkie i wilgotne, ale nie zakalcowate. Wypełnione po brzegi bakaliami, polecam!

Keks czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks czekoladowy

 

 

Sposób przygotowania:

Keks czekoladowy
Do garnuszka wrzucić masło, cukier i miód. Dolać likier (użyłam likieru o smaku wiśniowo-czekoladowym, ale można użyć dowolnego) oraz sok z cytryny. Suszone śliwki pokroić w kawałki. Do garnka wsypać śliwki, żurawinę i rodzynki. Garnek postawić na małym ogniu, gotować 10 minut. zdjąć z ognia i przestudzić. Następnie wsypać mąkę, kakao, migdały, proszek i sodę. Wymieszać dokładnie. Wbić jajko i ponownie wymieszać. Masę nałożyć do formy o średnicy 18cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 60 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem (można polać polewą czekoladową)
Keks czekoladowy
Do garnuszka wrzucić masło, cukier i miód. Dolać likier (użyłam likieru o smaku wiśniowo-czekoladowym, ale można użyć dowolnego) oraz sok z cytryny.
Keks czekoladowy
Suszone śDo garnka wsypać śliwki, żurawinę i rodzynki. Garnek postawić na małym ogniu, gotować 10 minut. zdjąć z ognia i przestudzić.liwki pokroić w kawałki.
Keks czekoladowy
Następnie wsypać mąkę, kakao, migdały, proszek i sodę. Wymieszać dokładnie. Wbić jajko i ponownie wymieszać.
Keks czekoladowy
Masę nałożyć do formy o średnicy 18cm wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec ok. 60 minut.