Sposób przygotowania:
Niebywale prosty keks czekoladowy
Lista składników może nieco przerażać,ponieważ jest dość długa ale samo ciasto robi się szybko i nie wymaga wcale kulinarnej wprawy.A co do smaku ciasta hm.. warto poświęcić tą chwilkę w kuchni aby później moc delektować się smakiem tego ciasta.
Przepis pochodzi z książki "Nigella świątecznie"
Nagrzej piekarnik do 150 stopni i przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm wykładając ja podwójną warstwą papieru do pieczenia.
Do dużego szerokiego rondla rondla włóż owoce,masło,cukier,miód,wlej likier,dodaj sok i startą skórkę z pomarańczy oraz przyprawy i kakao w proszku.Całość doprowadź do wrzenia na małym ogniu,mieszając aż masło się roztopi.Gotuj na małym ogniu przez 10 minut,zdejmij rondel z ognia i odstaw na 30 min.
Gdy masa przestygnie dodaj rozkłócone jajka,mąkę,mielone migdały,proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj drewnianą łyżka żeby wszystko dokładnie połączyć.
Przelej masę do przygotowanej tortownicy.Wstaw do piekarnika i piecz ok. 80 min.Po tym czasie wierzch ciasta powinien się związać ale będzie lśniący i lepki.Wbity w środek ciasta patyczek powinien być po wyjęciu oklejony ciastem.
Wyjmij tortownicę z piekarnika i ustaw na metalowej kratce do ostygnięcia,po czym wyjmij ciasto z formy i zostaw do całkowitego ostygnięcia.Przestudzone ciasto oblej rozpuszczoną polewa i obsyp czekoladowymi drażetkami.
Przepis pochodzi z książki "Nigella świątecznie"
Nagrzej piekarnik do 150 stopni i przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm wykładając ja podwójną warstwą papieru do pieczenia.
Do dużego szerokiego rondla rondla włóż owoce,masło,cukier,miód,wlej likier,dodaj sok i startą skórkę z pomarańczy oraz przyprawy i kakao w proszku.Całość doprowadź do wrzenia na małym ogniu,mieszając aż masło się roztopi.Gotuj na małym ogniu przez 10 minut,zdejmij rondel z ognia i odstaw na 30 min.
Gdy masa przestygnie dodaj rozkłócone jajka,mąkę,mielone migdały,proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj drewnianą łyżka żeby wszystko dokładnie połączyć.
Przelej masę do przygotowanej tortownicy.Wstaw do piekarnika i piecz ok. 80 min.Po tym czasie wierzch ciasta powinien się związać ale będzie lśniący i lepki.Wbity w środek ciasta patyczek powinien być po wyjęciu oklejony ciastem.
Wyjmij tortownicę z piekarnika i ustaw na metalowej kratce do ostygnięcia,po czym wyjmij ciasto z formy i zostaw do całkowitego ostygnięcia.Przestudzone ciasto oblej rozpuszczoną polewa i obsyp czekoladowymi drażetkami.
luna
Pyza