kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Niebywale prosty keks czekoladowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Urzekła mnie prostota tego przepisu i wyjątkowy smak wypieku

Niebywale prosty keks czekoladowy

Składniki:

Niebywale prosty keks czekoladowy

 

  • 350 g suszonych śliwek pociętych nożyczkami
  • 250 g rodzynek
  • 175 g suszonej żurawiny
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g ciemnego cukru muscovado
  • 225 g (175 ml ) miodu
  • 125 ml Frangelico lub innego likieru kawowego bądź orzechowego
  • sok i drobno otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 3 jajka rozkłócone
  • 150 g mąki
  • 75 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Do przybrania:
  • Gotowa polewa czekoladowa
  • Drażetki czekoladowe mocca

 

Sposób przygotowania:

Niebywale prosty keks czekoladowy
Lista składników może nieco przerażać,ponieważ jest dość długa ale samo ciasto robi się szybko i nie wymaga wcale kulinarnej wprawy.A co do smaku ciasta hm.. warto poświęcić tą chwilkę w kuchni aby później moc delektować się smakiem tego ciasta.

Przepis pochodzi z książki "Nigella świątecznie"

Nagrzej piekarnik do 150 stopni i przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm wykładając ja podwójną warstwą papieru do pieczenia.

Do dużego szerokiego rondla rondla włóż owoce,masło,cukier,miód,wlej likier,dodaj sok i startą skórkę z pomarańczy oraz przyprawy i kakao w proszku.Całość doprowadź do wrzenia na małym ogniu,mieszając aż masło się roztopi.Gotuj na małym ogniu przez 10 minut,zdejmij rondel z ognia i odstaw na 30 min.

Gdy masa przestygnie dodaj rozkłócone jajka,mąkę,mielone migdały,proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj drewnianą łyżka żeby wszystko dokładnie połączyć.

Przelej masę do przygotowanej tortownicy.Wstaw do piekarnika i piecz ok. 80 min.Po tym czasie wierzch ciasta powinien się związać ale będzie lśniący i lepki.Wbity w środek ciasta patyczek powinien być po wyjęciu oklejony ciastem.

Wyjmij tortownicę z piekarnika i ustaw na metalowej kratce do ostygnięcia,po czym wyjmij ciasto z formy i zostaw do całkowitego ostygnięcia.Przestudzone ciasto oblej rozpuszczoną polewa i obsyp czekoladowymi drażetkami.