Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Keks makowy 4

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczny, prosty keks makowy. Dla wielbicieli wszelkich makowców.

Keks makowy 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks makowy 4

 

  • mąka pszenna tortowa - szklanka o poj. 250ml,
  • mak suchy - szklanka,
  • cukier puder - szklanka,
  • margaryna - 200g,
  • jaja - 4 M,
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki,
  • aromat migdałowy - kilka kropel,
  • posiekane bakalie - u mnie kandyzowany ananas, orzechy, skórka pomarańczowa - ok 4-5 łyżek,
  • mąka ziemniaczana - łyżeczka,
  • biała czekolada - ok 100g.

Sposób przygotowania:

Keks makowy 4
Rozpuścić margarynę i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać z makiem oraz proszkiem do pieczenia. Jaja utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Przy zmniejszonych obrotach miksera dodawać stopniowo mąkę z makiem. Następnie dodać roztopioną margarynę i aromat. Bakalie wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do reszty ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przelać do większej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik. Ciasto piec przez ok 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto.
Keks makowy 4
Jaja ubić z cukrem pudrem na puszystą masę
Keks makowy 4
Mak wymieszać z proszkiem i z mąką a bakalie z mąką ziemniaczaną
Keks makowy 4
Do masy dodać tłuszcz i aromat,następnie dodać bakalie, wymieszać
Keks makowy 4
Przelać do keksówki i piec przez 50min w 180stopniach