Sposób przygotowania:
Keks makowy ze skórką pomarańczową i figami
Margarynę zmiksować lub utrzeć pałką z cukrem w misie i dodawać po jednym jaju, by masa się nie zwarzyła, następnie wsypać szklankę maku, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Zmiksować i wyłączyć mikser. Odmierzyć osobno dwie mąki: pszenną i ziemniaczana oraz wsypać szklankami do masy. Zmiksować po 10-15 min, jak mikser nieco ostygnie. Wyłączyć ponownie i odkręcić mieszadła, dając je do mycia. Skórkę pomarańczową smażoną posiekać jak i suszone figi(wystarczy 5-6 sztuk, bo są słodkie) oraz dodać do masy i wymieszać delikatnie, ale dobrze łopatką gumową całość . Piekarnik nagrzać do 175-180 st. C, a formę cwibakową natłuścić i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto do środka i wygładzić wierzch łopatką kuchenną oraz wstawić formę do piekarnika na 45-50 min.