marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Keks makowy ze skórką pomarańczową i figami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Babki lub keksy z dodatkami różnorakimi jak owoce kandyzowane,bakalie czy wyroby czekoladopodobne są dla mnie ulubionymi wypiekami.

Keks makowy ze skórką pomarańczową i figami

Składniki:

Keks makowy ze skórką pomarańczową i figami

 

  • 5 jaj,
  • 1 szklanka mąki pszennej luksusowej,
  • 1/4 mąki ziemniaczanej,
  • 120 g.margaryny do pieczenia "Palma",
  • szklanka maku niebieskiego,
  • 1 opakowanie fig suszonych,
  • 15 dag.smażonej skórki pomarańczowej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do wysypania.

Sposób przygotowania:

Keks makowy ze skórką pomarańczową i figami
Margarynę zmiksować lub utrzeć pałką z cukrem w misie i dodawać po jednym jaju, by masa się nie zwarzyła, następnie wsypać szklankę maku, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Zmiksować i wyłączyć mikser. Odmierzyć osobno dwie mąki: pszenną i ziemniaczana oraz wsypać szklankami do masy. Zmiksować po 10-15 min, jak mikser nieco ostygnie. Wyłączyć ponownie i odkręcić mieszadła, dając je do mycia. Skórkę pomarańczową smażoną posiekać jak i suszone figi(wystarczy 5-6 sztuk, bo są słodkie) oraz dodać do masy i wymieszać delikatnie, ale dobrze łopatką gumową całość . Piekarnik nagrzać do 175-180 st. C, a formę cwibakową natłuścić i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto do środka i wygładzić wierzch łopatką kuchenną oraz wstawić formę do piekarnika na 45-50 min.