MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Keks marchewkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wilgotny , smaczny keks marchewkowo-migdałowy.

Keks marchewkowy

Składniki:

Keks marchewkowy

 

  • 5 średnich marchewek , 500g
  • 6 jajek
  • 100g cukru pudru
  • 200g masła
  • 200g mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g zmielonych migdałów

 

Sposób przygotowania:

Keks marchewkowy
Do miski włożyć masło i ucierać dodając cukier i żółtka z jajek. Ucierać przez 15 minut do połączenia się składników. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach , odcisnąć z soku, który powstał podczas tarcia. Białka z jajek ubić z szczyptą soli przez 5 minut do powstania piany.Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do miski z utartą masą.Ucierać przez 5 minut,następnie dodać marchew i migdały, wymieszać łyżką. Na końcu dodać pianę i wmieszać delikatnie w ciasto.Przygotować formę do pieczenia 23cm X 11 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w temperaturze 180stopni przez 50 minut. Zimne posypać cukrem pudrem.