Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Keks mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto zawsze smaczne

Keks mojej mamy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks mojej mamy

 

  • 150 gram cukier
  • 300 gram mąka
  • 4 szt jajko
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 200 gram masło
  • 300 gram bakalie keksowe

Sposób przygotowania:

Keks mojej mamy
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy potem białka na sztywną masę. Bakalie obtaczamy w mące, tak by oblepiła je z każdej strony. Masło ucieramy z cukrem oraz żółtkami. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej miseczce łączymy białka, żółtka z cukrem oraz mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy bakalie i ponownie mieszamy. Nakładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 1 godzinę. Po wystygnięciu polewamy lukrem.
Keks mojej mamy
Ubijamy białka na sztywną pianę z odrobiną soli
Keks mojej mamy
Bakalie keksowe obtaczamy w mące z każdej strony
Keks mojej mamy
Ucieramy masło z cukrem oraz dodajemy żółtka
Keks mojej mamy
Nakładamy do posmarowanej tłuszczem blaszki