milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Keks pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Keks pieczarkowy jest pyszny z ketchupem

Keks pieczarkowy

Składniki:

Keks pieczarkowy

 

  • Składniki na ciasto:
  • 100 dag masła
  • 4 jajka
  • szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • Ponadto:
  • 6 pieczarek
  • 2 cebule
  • kostka sera żółtego
  • 8 plastrów szynki
  • papryka
  • natka
  • sól
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Keks pieczarkowy
Żółtka oddzielamy od białek. Ścieramy je z masłem. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko ze sobą mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z ciastem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szynkę kroimy w małe kawałeczki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i siekamy na drobno. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy. Cebulę i pieczarki podsmażamy na oleju. Gdy to ostudzimy łączymy z ciastem i dodajemy ser, paprykę i szynkę. Na końcu posyp natką pietruszki i przypraw solą i pieprzem. Masę przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ba 50 minut.