ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Keks świąteczny z bakaliami, rumem i czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

U nas cieszy się ogromnym powodzeniem, znika bardzo szybko. Bakalie z przewaga fig, rum, biała czekolada to naprawdę dobre połączenie.

Keks świąteczny z bakaliami, rumem i czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Keks świąteczny z bakaliami, rumem i czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Keks świąteczny z bakaliami, rumem i czekoladą

ETAP 1:

Foremkę 32x14 wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodawać jajka.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną pomieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Dodać rum.

Dobrze wymieszać mikserem. Dodać przebrane i pokrojone na pół figi, lekko utłuczone orzechy włoskie, rodzynki, śliwki, orzechy laskowe.

Pomieszać wszystko, najlepiej drewnianą łyżką. Przełożyć ciasto do foremki i wstawić do nagrzanego do 180 stopi piekarnika na 60 min.

Po ok. 20 minutach przeciąć ostrym nożem wierzch keksu na długości ok. 15-20 cm. Upieczone ciasto wystudzić na kratce.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i dodać śmietanę. Wymieszać, żeby składniki ładnie się połączyły.

Lekko przestudzić i polać ciasto po wierzchu. Udekorować żurawiną. Smacznego.

Keks świąteczny z bakaliami, rumem i czekoladą
Keks przygotowany do włożenia do piekarnika