Sposób przygotowania:
Keks wg Mojej M....
Wszystkie bakalie z wyjątkiem rodzynek i żurawiny kroimy w drobną kostkę. Miękkie masło lub dobrą margarynę miksujemy z cukrem i cukrem pudrem. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do tłuszczu zmiksowanego z cukrem i dalej miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pokrojone bakalie wraz z rodzynkami i żurawiną obtaczamy w pół szklanki mąki, a pozostałą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wsypujemy do zmiksowanych składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy, wsypujemy obtoczone w mące bakalie i dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do dwóch średnich keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180-190 stopni. Po wystygnięciu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.