iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Keks z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To jest keks który na moim stole gości od kilku lat, ciasto jest wilgotne, aromatyczne i bardzo smaczne.

Keks z ananasem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Keks z ananasem

 

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag kandyzowanego ananasa (kolorowy)
  • 5 dag rodzynek
  • 1/2 szklanki dowolnego wina

Sposób przygotowania:

Keks z ananasem
Ananasa i rodzynki zalać winem i odstawić do nasiąknięcia. Masło utrzeć z cukrem, 2 jajkami i 2 żółtkami na krem, do utartego kremu dodać porcjami przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i nadal ucierać na koniec dodać namoczone ananasy z rodzynkami (jeśli w miseczce został jakiś płyn to trzeba go odlać), wymieszać i ostrożnie połączyć z pianą ubitą z 2 białek. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej formy keksowej, formę można też wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temp. 190st 60-65 min. Zimne ciasto można polać lukrem.
Keks z ananasem
Do gładkiego i utartego ciasta dodać namoczone ananasy
Keks z ananasem
Gotowe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem foremki