marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Keks z pigwami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia ciasta

Keks z pigwami

Składniki:

Keks z pigwami

 

 

Sposób przygotowania:

Keks z pigwami
Obrane ze skórki pigwy, pokroić w cząstki i ugotować w syropie sporządzonym z 3/4 szklanki wody zagotowanej z10 dkg cukru, goździkami, cynamonem i skórką z cytryny. Ugotowane pigwy osaczyć na sicie. Masło utrzeć z 8 dkg cukru dodać kolejno żółtka, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i wlać powoli mleko. Mieszając ciasto gęstej masy. Podłużną formę wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Do formy wlać połowę ciasta, ułożyć na nim warstwę cząstek pigwy i wlać resztę ciasta. Całość posypać grubo posiekanymi migdałami, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu przez ok. 35-40 minut. Kiedy keks nabierze złotego koloru, sprawdzić czy jest już upieczony, wbijając w środek drewniany suchy patyczek. Jeśli po wyjęciu patyczek pozostanie suchy, znaczy to, że keks jest upieczony. Smacznego