msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Keksik jogurtowo-owocowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Dwie keksówki ciasta jogurtowego z jeżynowo-malinową nutką. Wilgotne i puszyste.Łatwe i niedrogie.

Keksik jogurtowo-owocowy

Składniki:

Keksik jogurtowo-owocowy

 

  • 4 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 1 i 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka stołowa proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 20 owoców jeżyny
  • 10 owoców maliny
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i posypania blach

Sposób przygotowania:

Keksik jogurtowo-owocowy
Białak jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,po czym stopniowo dosypywać większą część potrzebnego nam cukru.
W drugim naczyniu utrzeć żółtka drewnianą pałką z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym aż do uzyskania białej masy.
Wlać jogurt naturalny i miksować ciasto na średnich obrotach,dodać olej i jeszcze chwilkę miksować.Do uzyskanej masy wlać pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką drewnianą.Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wmieszać ją także drewnianą łyżką (proponuję wsypywać po 1-2 łyżki i mieszać i tak do końca ).Wlać kilka kropel olejku śmietanowego.
Przygotowujemy dwie formy keksówki,tj.smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (termoobieg).Wlewamy do obydwu foremek po 1/4 ciasta,które nam wyszło.Układamy rzędami wzdłuż po zewnętrznych stronach jeżyny a w środkowym maliny.Przykrywamy pozostałym ciastem.Pieczemy 45 minut.Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.