Sposób przygotowania:
Keksik jogurtowo-owocowy
Białak jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,po czym stopniowo dosypywać większą część potrzebnego nam cukru.
W drugim naczyniu utrzeć żółtka drewnianą pałką z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym aż do uzyskania białej masy.
Wlać jogurt naturalny i miksować ciasto na średnich obrotach,dodać olej i jeszcze chwilkę miksować.Do uzyskanej masy wlać pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką drewnianą.Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wmieszać ją także drewnianą łyżką (proponuję wsypywać po 1-2 łyżki i mieszać i tak do końca ).Wlać kilka kropel olejku śmietanowego.
Przygotowujemy dwie formy keksówki,tj.smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (termoobieg).Wlewamy do obydwu foremek po 1/4 ciasta,które nam wyszło.Układamy rzędami wzdłuż po zewnętrznych stronach jeżyny a w środkowym maliny.Przykrywamy pozostałym ciastem.Pieczemy 45 minut.Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
W drugim naczyniu utrzeć żółtka drewnianą pałką z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym aż do uzyskania białej masy.
Wlać jogurt naturalny i miksować ciasto na średnich obrotach,dodać olej i jeszcze chwilkę miksować.Do uzyskanej masy wlać pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką drewnianą.Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wmieszać ją także drewnianą łyżką (proponuję wsypywać po 1-2 łyżki i mieszać i tak do końca ).Wlać kilka kropel olejku śmietanowego.
Przygotowujemy dwie formy keksówki,tj.smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (termoobieg).Wlewamy do obydwu foremek po 1/4 ciasta,które nam wyszło.Układamy rzędami wzdłuż po zewnętrznych stronach jeżyny a w środkowym maliny.Przykrywamy pozostałym ciastem.Pieczemy 45 minut.Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Sarenka
A.B.
pusieczek2@wp.pl
Alita