góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Cynamonowe bułeczki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Niezapomniany smak z dzieciństwa

Cynamonowe bułeczki

Składniki:

Cynamonowe bułeczki

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowe bułeczki
Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, mleko, sól, podrośnięty rozczyn i skórkę z cytryny. Wyrobić ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Wlać rozpuszczone masło, jeszcze raz wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość, podzielić na połowę. Rozwałkować je na prostokąt 50x30 cm.Posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem i cukrem. Zwinąć jak roladę. Kroić w poprzek na 3-4 cm.kawałki. Ułożyć na blaszce, pozostawiając dość duże odstępy. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia - ok 10 min. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można polukrować, albo posypać cukrem-pudrem