Ketchup - pasta Kazika

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ketchup jest dobry ale nie do wszystkiego, taka pasta nawet do chleba z masłem, serem, jajkiem ...

Ketchup - pasta  Kazika

Składniki:

Ketchup - pasta Kazika

 

  • 2,0 kg pomidorów;
  • 20 dag marchwi;
  • 70 dag papryki;
  • 4 dag czosnku;
  • 20 dag cebuli;
  • 1 szklanki jabłka obranego utartego;
  • 1 szklanka gruszki obranej utartej;
  • 2łyżki płaskie soli (minimalnie);
  • 2 łyżki czubate cukru;
  • 50 ml octu winnego /jabłkowego (spirytusowy ok 25ml ale nie zalecam);
  • 50ml oleju (nie rzepakowy!);
  • 1 łyż. płaska (minimum) chili mielonego (lub ½ pasty chili) ;
  • 2 łyż. czubate suszu grzybowego mielonego (zamiennik: sos sojowo-grzybowy);
  • 1 czubata łyżka majeranku (używam własny, o silnym zapachu);
  • ¼ łyż. zmielonej gałki muszkatołowej;
  • 1 łyż. curry;
  • ½ łyż. pieprzu czarnego świeżo zmielonego;
  • łyż. imbiru mielonego.
  • UWAGI:
  • łyż. <> łyżeczka

Sposób przygotowania:

Ketchup - pasta Kazika
Pomidory sparz, obierz pozbaw nasion, marchew obierz zetrzyj na grubej tarce i oba składniki gotuj do miękkości marchewki. Paprykę po oczyszczeniu pokrój dodaj lekko pokrojoną cebulę całość zmiksuj dodaj do pomidorów i marchwi, dodaj susz grzybowy(jeśli użyjesz sos sojowy to dodasz na końcu, na 5 minut przed zakończeniem procesu) postaw na płytce dystansowej dodaj jabłko i gruszkę, odparuj całość do połowy pierwotnej wysokości w naczyniu. Dodaj pokrojony czosnek wszystkie pozostałe składniki zmiksuj i gotuj jeszcze ok 5 minut. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Dokonaj próby smaku. Jeśli trzeba dodaj większą ilość przypraw. Wkładaj w słoiczki, pasteryzuj 10 minut.Tu ważna uwaga: wystudzona pasta, robiona próba tzw „zimnego spodka”, tuż po ugotowaniu ma zupełnie (!) inny smak, dlatego zalecam „odstanie” i samoistne wystudzenie, spróbowanie i ewentualne doprawienie.