Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kiełbasa czosnkowa wędzona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szynkę (oczyszczoną z włókien i tłuszczu) mielimy na grubym oczku a słoninę na

Kiełbasa czosnkowa wędzona

Składniki:

Kiełbasa czosnkowa wędzona

 

  • 1 kg peklowanej szynki wieprzowej
  • 0,25 kg peklowanej słoniny wieprzowej
  • łyżka drobno roztartego suszonego majeranku
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 2 główki roztartego z dodatkiem soli czosnku
  • 1/2 szklanki jałowego wywaru z kości (gotowany bez warzyw)
  • sól
  • jelita wieprzowe (kaliber 28-30)

Sposób przygotowania:

Kiełbasa czosnkowa wędzona
Szynkę (oczyszczoną z włókien i tłuszczu) mielimy na grubym oczku a słoninę na drobnym oczku. Dokładnie wyrabiamy zmielone mięso z wszystkimi przyprawami i dolewamy rosołu (po wyrobieniu masa musi być kleista). Jeżeli potrzeba dodajemy soli do smaku. Odstawiamy na jeden dzień w chłodnym pomieszczeniu w emaliowanym lub kamionkowym naczyniu. Ściśle napełniamy jelita, odkręcając kiełbasę na około 15cm i odkłuwamy powietrze.