Sposób przygotowania:
Kiełbasa podlaska
Połowę najładniejszego mięsa pokrajać w drobną kostkę. Resztę przepuścić przez maszynkę. Czosnek rozetrzeć z solą. Do mięsa dodać przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 12-14 godzin. Następnie dokładnie wyrobić, dolewając 3 szklanki wody. Wyrabiać rękoma tak długo, aż stanie się kleiste. Wyrobioną masą napełniać jelita lub słoje, pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni od góry w słojach. Mięso w słojach należy dokładnie upchać, by nie było wolnych przestrzeni. Wstawić słoje do garnka z zimną wodą, gotować bardzo wolno przez 2 godziny. Podczas przechowywania w chłodnym miejscu chronić przed dostępem światła. Można dodać do tłuczonych ziemniaków, dokładnie wymieszać, popijać barszczem lub kapuśniakiem - świetny obiad.
Ania Hosz