LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kiełbasa podlaska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kiełbasa wspaniała na gorąco, zimno, można z niej robić pasty.

Kiełbasa podlaska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kiełbasa podlaska

 

  • mięso wieprzowe 4kg
  • saletra 4g
  • słonina lub podgardle 40 dag
  • sól 12 dag
  • pieprz mielony 2 płaskie łyżeczki
  • jałowiec mielony 1 płaska łyżeczka
  • czosnek 4 ząbki
  • jelita lub słoje

 

Sposób przygotowania:

Kiełbasa podlaska
Połowę najładniejszego mięsa pokrajać w drobną kostkę. Resztę przepuścić przez maszynkę. Czosnek rozetrzeć z solą. Do mięsa dodać przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 12-14 godzin. Następnie dokładnie wyrobić, dolewając 3 szklanki wody. Wyrabiać rękoma tak długo, aż stanie się kleiste. Wyrobioną masą napełniać jelita lub słoje, pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni od góry w słojach. Mięso w słojach należy dokładnie upchać, by nie było wolnych przestrzeni. Wstawić słoje do garnka z zimną wodą, gotować bardzo wolno przez 2 godziny. Podczas przechowywania w chłodnym miejscu chronić przed dostępem światła. Można dodać do tłuczonych ziemniaków, dokładnie wymieszać, popijać barszczem lub kapuśniakiem - świetny obiad.
Kiełbasa podlaska
Krojenie i mielenie mięsa na kiełbasę podlaską.
Kiełbasa podlaska
Łączenie mięsa pokrojonego w kostkę z mielonym.
Kiełbasa podlaska
Dodanie przypraw do masy mięsnej na kiełbasę.
Kiełbasa podlaska
Dodawanie wody do masy mięsnej i wyrabianie.