Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kiełbasa w cieście

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

W letnim mleku rozpuścić cukier, dodać drożdże, wymieszać i odstawić w ciepłe

Kiełbasa w cieście

Składniki:

Kiełbasa w cieście

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 75 dag kiełbasy
  • żółtko
  • tłuszcz do blachy
  • sól

Sposób przygotowania:

Kiełbasa w cieście
W letnim mleku rozpuścić cukier, dodać drożdże, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać wyrośnięty rozczyn. Dodać sól oraz tyle ciepłej wody, by powstało niezbyt ścisłe ciasto. Dokładnie wyrobić, uformować kulę, przykryć i odstawić, aż podwoi swoją objętość. Następnie rozwałkować prostokątny placek. Kiełbasę ułożyć na cieście, zwinąć, zlepić brzegi i położyć na natłuszczonej blasze. Wierzch posmarować żółtkiem. Piec w temp. 200°C, Po wystygnięciu zawinąć w lnianą ściereczkę.

Tagi:

kielbasa