Sposób przygotowania:
Kiełbasa w kiszonej kapuście
W garnku o grubym dnie ( dość szerokim) rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w pół piórka cebulę i szalotkę . Smażyć do lekkiego zrumienienia. W tym czasie odcisnąć ( jeśli trzeba przedtem lekko wypłukać ) kapustę . Obrać marchew i jabłko ( umyć ) i utrzeć do kapusty. Dodać przyprawy: kminek, pieprz ziarnisty, liść laurowy, cukier trzcinowy. Zamieszać i chwilę smażyć. Do garnka z cebulą włożyć kapustę z marchewka i jabłkiem. Wymieszać i smażyć mieszając na małym gazie ok. 10 minut . Dodać pokrojone w 2-3 cm kawałki kiełbasy. Wmieszać je w kapustę. Zalać wodą ( wywarem) i dusić na średnim gazie pod przykryciem. Odkryć i odparować płyn do wymaganej gęstości. Doprawić do smaku. Podawać z pieczywem posypując natką pietruszki.