Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kiełbasa w kiszonej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To taka moja wariacja na temat alzacko-francuskiego Choucroute garnie czyli po naszemu ,, ubranej kapusty ( garnirowanej).

Kiełbasa w kiszonej kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kiełbasa w kiszonej kapuście

 

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 1 marchew
  • 1/2 dużego jabłka
  • 2 lekko podsuszane cienkie kiełbasy
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego ( Dark Muscovado)
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 1 łyżeczka kminku ziarnistego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1 liść laurowy
  • 2 szklanki wody ( wywaru warzywnego)

 

Sposób przygotowania:

Kiełbasa w kiszonej kapuście
W garnku o grubym dnie ( dość szerokim) rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w pół piórka cebulę i szalotkę . Smażyć do lekkiego zrumienienia. W tym czasie odcisnąć ( jeśli trzeba przedtem lekko wypłukać ) kapustę . Obrać marchew i jabłko ( umyć ) i utrzeć do kapusty. Dodać przyprawy: kminek, pieprz ziarnisty, liść laurowy, cukier trzcinowy. Zamieszać i chwilę smażyć. Do garnka z cebulą włożyć kapustę z marchewka i jabłkiem. Wymieszać i smażyć mieszając na małym gazie ok. 10 minut . Dodać pokrojone w 2-3 cm kawałki kiełbasy. Wmieszać je w kapustę. Zalać wodą ( wywarem) i dusić na średnim gazie pod przykryciem. Odkryć i odparować płyn do wymaganej gęstości. Doprawić do smaku. Podawać z pieczywem posypując natką pietruszki.
Kiełbasa w kiszonej kapuście
Podsmażyc cebule - dołozyć przyprawy i chwilę smazyc by wydobyć ich smak
Kiełbasa w kiszonej kapuście
Opłukać i odcisnąć kapustę- utrzeć marchew i jabłko
Kiełbasa w kiszonej kapuście
Smażyć kapustę z jabłkiem i marchwią na cebuli-potem dołozyc kawałki kiełbasy
Kiełbasa w kiszonej kapuście
Zalać wodą lub wywarem i dusić ok godziny