Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kiełbasa w piwnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ten przepis powinni wypróbować nie tylko smakosze piwa

Kiełbasa w piwnym sosie

Składniki:

Kiełbasa w piwnym sosie

 

  • 50 dag kiełbasa biała,
  • 1 szkl piwo jasne,
  • 2 szt cebula,
  • 1 łyżka masło,
  • 1 łyżka mąka,
  • 2 łyżki sok z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukier,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa maggi

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kiełbasa w piwnym sosie
Do rondla wlać piwo, 1 szklankę wody, włożyć pokrojone cebule i kiełbasę. Wszystko razem gotować pod przykryciem około 20 minut. Następnie wyjąć kiełbaski a sos zmiksować. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, połączyć z sosem, zagotować, przyprawić do smaku. Kiełbaski podawać polane sosem piwnym.