Sposób przygotowania:
Kiełbasa z kapustą po serbsku
Ugotuj ziemniaki w mundurkach - powinny być lekko rozgotowane. Posiekaj cebulę i zeszklij na łyżce masła. Dodaj kapustę, jałowiec, listek laurowy, podlej winem i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Dopraw do smaku. Ugotowane ziemniaki obierz, przeciśnij przez praskę (lub rozgnieć tłuczkiem), dodaj łyżkę masła, mleko, gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku. Wyłóż kapustę do żaroodpornego naczynia, rozgarnij na brzegi. Do środka wyłóż puree ziemniaczane. Na wierzchu rozłóż pokrojone w grube plastry kiełbaski. Zapiekaj w 200 st. C ok. 25 - 30 minut. Podawaj z piwem, chociaż i czerwone wino będzie niezłe,
marietta