Sposób przygotowania:
kieszeń z śliwkami i pistacjami
Piersi płuczemy w wodzie następnie osuszamy. Każdą nacinamy tak aby powstała kieszonka. Oprószamy je solą i pieprzem, które wklepujemy. Z 1/2 cytryny wyciskamy sok i nim polewamy doprawione mięso. Tak przygotowane na 3 godziny wędruje do lodówki. W tym czasie bierzemy się za nadzienie. Śliwki zalewamy 150 ml wody i gotujemy ok 15 min. Odsączamy z wody i kroimy na mniejsze kawałki. Pistacje siekamy drobno. Z jajka oddzielamy żółtko od białka i łączymy je z śliwkami i pistacjami. Gdy mięso już się zamarynowało napełniamy kieszenie farszem z pistacji i śliwek. Najlepiej abyśmy każdą pierś zszyli nitką, lecz gdy nie mamy takiej możliwość możemy dokładnie spiąć wykałaczkami. Każdą pierś dokładnie smarujemy dżemem porzeczkowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy 3-4 łyżkami oleju i pieczemy 90 min w temp 180C