Sposób przygotowania:
Kiszka ziemniaczana Eli 2
Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na oleju,wlać 1.5 litra wody i zagotować.Dodać koncentrat pomidorowy(ilość według gustu),papryki w proszku,kucharka,sól i chwilę pogotować.Mąkę(ilość w zależności jaki gęsty ma być sos)rozprowadzić wodą,wlać do sosu,pogotować i przetrzeć przez sito.Jelita wieprzowe moczyć przez 8 godzin.Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć,aż będzie rumiany.Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce lub zblendować w robocie kuchennym.Ziemniaki zetrzeć na tarce,tak jak na placki i odcisnąć wodę.Do ziemniaków dodać cebulę z czosnkiem,jajka,majeranek,przyprawę do ziemniaków,sól,pieprz,skwarki z boczku z tłuszczem i wymieszać.Jelita delikatnie odcisnąć z wody i pociąć na pół metrowe odcinki.Na lejek nałożyć jelito,przesuwając do nasady lejka.Końcówkę jelita związać nićmi i wciskać luźno farsz ziemniaczany końcówką drewnianej łyżki i zawiązać końcówkę nićmi.Blachę z piekarnika posmarować olejem.Kiszki zwinąć w ślimaki,ułożyć na blasze,posmarować olejem i przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.przez 60 minut.Zdjąć folię i piec jeszcze przez około 20 minut,aż kiszki się zrumienią.Podawać z sosem pomidorowym.Smacznego!
mania
Śliweczka
Mikrula