Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Klasyczna polska ogórkowa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Najbardziej polska zupa jaką znam, tu w wersji na mięsie, z ryżem i ze śmietanką.

Klasyczna polska ogórkowa z ryżem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Klasyczna polska ogórkowa z ryżem

 

  • Na duży garnek (5 - 6 osób):
  • włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, duży por, cebula - najlepiej przysmażona na ogniu, 2 ząbki czosnku)
  • przyprawy (3 - 4 ziarna ziela angielskiego, płaska łyżeczka ziaren pieprzu, pół łyżeczki lubczyku, łyżka soli)
  • mięso (kawałek wołowiny - np. mostek, ćwiartka kurczaka)
  • ok. pół kilograma ogórków kiszonych
  • 4 - 5 łyżek ryżu
  • śmietana słodka 18% - ok. 200 ml

Sposób przygotowania:

Klasyczna polska ogórkowa z ryżem
Mięso umyj, zalej zimną wodą i zagotuj. Kiedy utworzy się piana (możesz ją zdjąć lub nie) włóż obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa i gotuj na małym ogniu ok. 45 - 60 minut. Dodaj przyprawy i gotuj dalej, aż mięso będzie miękkie. Przecedź wywar, dodaj starte na dużych oczkach kiszone ogórki. Ja daję z sokiem, a w miarę potrzeby dolewam jeszcze wody spod ogórków, bo lubię, kiedy ogórkowa jest kwaskowata. Zagotuj zupę z ogórkami, wsyp ryż, dobrze wymieszaj, aby nie przywarł do dna i gotuj, aż będzie "al dente". Jeżeli lubisz - dodaj słodkiej śmietanki.
Klasyczna polska ogórkowa z ryżem
Bez dobrego wywaru nie ma dobrej zupy. Zupa z kostki to trucizna!
Klasyczna polska ogórkowa z ryżem
Wygotowane mięso zachowaj - będzie jak znalazł na farsz np. do gołąbków.
Klasyczna polska ogórkowa z ryżem
Starte ogórki dodawaj z sokiem, zupa będzie kwaskowata.