szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

klasyczne gołabki po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

gołąbki z białej i czerwonej kapusty

klasyczne gołabki po mojemu

Składniki:

klasyczne gołabki po mojemu

 

  • 1 mała kapusta biała
  • 1 mała kapusta czerwona
  • 800 gram mięsa mielonego
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

klasyczne gołabki po mojemu
Kapusty oczyścić, usunąć głąb, W 2 garnkach zagotować wodę, włożyć główki i i gotować co jakiś czas wyjmując aby odzielać liście. Kajzerki namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebule obrać i posiekać po czym zeszklić na rozgrzanym oleju. Mięso mielone wymieszać razem z bułkami oraz cebulą i jajkiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić gałką, solą i pieprzem. Na liściach rozłożyć farsz, zwinąć. Spód żaroodpornego naczynia przykryć kilkoma liśćmi, na nich ułożyć gołąbki, przykryć pozostała kapustą. Bulion wymieszać razem z koncentratem. Polać gołąbki. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.