Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Klasyczne ruskie pierogi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 22
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo lubię pierogi ruskie, niestety w moim domu to ja i córka jesteśmy tylko ich fanami dlatego przygotowujemy je najczęściej w wakacje .

Klasyczne ruskie pierogi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klasyczne ruskie pierogi

 

  • ciasto:
  • 1 czubata szklanka maki pszennej
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • sól

 

  • farsz
  • 600 g ziemniaków
  • 300 g wiejskiego białego twarogu
  • 1 cebula biała
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Klasyczne ruskie pierogi
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości studzimy. Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa wraz z białym serem, dodajemy 3/4 usmażonej cebuli i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy do połączenia farszu. Mąkę zagniatamy z solą i ciepłą wodą. Wałkujemy na dość cienki placek i wykrawamy krążki. Nakładamy farsz, zlepiamy boki. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie przez około 4 minuty od wypłynięcia. Podajemy z pozostałą cebulką.
Klasyczne ruskie pierogi
Etap 1ugotowane ziemniaki studzimy i mielimy
Klasyczne ruskie pierogi
Etap 2 mielimy ser dodajemy cebulę i doprawiamy
Klasyczne ruskie pierogi
Etap 3 ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki
Klasyczne ruskie pierogi
Etap 4nakłądamy farsz i zlepiamy pierogi