Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Klasyka wigili - karp

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny domowy karpik - wigilijna klasyka

Klasyka wigili - karp Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klasyka wigili - karp

 

Sposób przygotowania:

Klasyka wigili - karp
Karpia patroszymy, dokładnie oczyszczamy oraz płuczemy dwukrotnie. Następnie kroimy karpia na dzwonki. Na jedną miseczkę wysypujemy bułkę tartą, a na drugą wybijamy jajka dodajemy śmietanę oraz odrobinę soli i pieprzu - dokładnie roztrzepujemy. Kawałki karpia obtaczamy w bułce tartej, a następnie maczamy w roztrzepanym jajku. Tak panierowane dzwonki smażymy na oleju (olej powinie zakrywać 3/4 ryby). Smażymy na złoty kolor z dwóch stron na wolnym ogniu.
Klasyka wigili - karp
oczyszczonego karpia kroimy w dzwonki bądź mniejsze kawałki
Klasyka wigili - karp
każdy dzwonek obtaczamy na początku w bułce tartej
Klasyka wigili - karp
a następnie w roztrzepanym jajku ze śmietaną
Klasyka wigili - karp
smażymy dzwonki na olejy na złoty kolor